100 g mąki ryżowej50 g mąki migdałowej1 łyżeczka cynamonu10 łyżek syropu z agawy4 łyżki przecieru z jabłek60 g miękkiego olejukokosowego (lub masła, w wersji niewegańskiej)3 łyżki nasion słoncznika50 g rodzynek50 g gorzkiej czekolady30 g orzechów laskowychszczypta soliPRZEPIS NA 20–25 ciastekBezglutenowyWegańskiZawiera:Orzechy1. W misce wymieszaj mąkę, cynamon i sól. 2. W osobnej większej misce połącz olej, syrop z agawy oraz przecier jabłkowy i zmiksuj mikserem na jednolitą masę. 3. Dodaj wymieszaną mąkę, drobno posiekaną czekoladę, posiekane orzechy, rodzynki i słonecznik. 4. Dokładnie wymieszaj mikserem. 5. Uzyskaną masę nakładaj łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formując okrągły kształt i lekko spłaszczając. 6. Piecz 13–15 minut w 180˚C do zarumienienia. 7. Po wyjęciu z piekarnika ostudź je ok. 10 minut, po czym przenieś je na kratkę i pozostaw do całkowitego ostudzenia. Najlepiej smakują przechowywane w lodówce w zamkniętym pojemniku.Kapusta wigilijna z grochem i grzybamiZapiekanka warzywna z mąką z ciecierzycy